10 - 6 Чињеница које можда нисте знали о меду и пчелама

6 Чињеница које можда нисте знали о меду и пчелама

Чак и ако нисте љубитељ пчела, ти жути и црни пругасти мали инсекти заслужни су за стварање магичног и укусног меда! Мед није само одличан за слатки доручак или за заслађивање шоље чаја, већ има и невероватна биолошка својства која га издвајају од свих осталих прехрамбених производа. Испод наводимо шест невероватних чињеница о пчелама које можда нисте знали!

1. ПЧЕЛЕ ПРАВЕ МНОГО МЕДА 

Типична кошница може произвести од 30 до 100 килограма меда годишње. Да би произвеле килограм меда, колонија пчела мора да сакупи нектар са приближно 2 милиона цветова и прелети преко 90.000 километара. То представља животни посао око 556 пчела. Као што једна медоносна пчела посети 50-100 цветова током сваког сакупљања и може убрати неколико хиљада цветова дневно, извршивши 12 или више путовања, сакупљајући полен или нектар од једне цветне врсте.

Сликала Ања🤗#helpinghands #solidarity#stays healthy🙏 на сајту Pixabay 
Сликала Ања🤗#helpinghands #solidarity#stays healthy🙏 на сајту Pixabay 

2. ПЧЕЛЕ ЗИМУ ПРЕЖИВљавају НА МЕДУ

Пчеле се припремају и вредно раде цело лето како би осигурале да ће имати довољно меда да одрже кошницу током зиме. Током хладнијих месеци пчеле заузимају своје време скупљајући се око матице и дрхтећи телима испуњавајући кошницу топлином. Све то дрхтање сагорева пуно калорија, па мед чини савршену високоенергетску исхрану, а ако делује на пчеле, ради и на вас! Овде погледајте високоенергијске производе Пчеларства Пејчић за спортисте !

Слика је преузета са сајта Pixabay
Слика је преузета са сајта Pixabay

3. ПЧЕЛАМА ТРЕБА МАЛО МЕД 

Пчела медарица у просеку током живота, која траје само шест недеља, произведе 1/12 кашичице меда. Да би се то поставило у перспективу, 12 пчела направи једну кашичицу меда, а две кашичице меда биле би довољне да подстакну цео лет пчеле око света.  

4. НИСУ СВЕ ПЧЕЛЕ МЕДНЕ 

Мед праве друштвене пчеле које раде мед да би одржавале кошницу и матицу током зиме. На земљи постоји 20.000 врста пчела и већина пчелињих врста не производи мед јер нису друштвене пчеле и не живе у кошници; заправо, већина врста пчела су пчеле усамљенице, а само мали део пчела ствара мед. Познато је готово само осам врста медоносних пчела.

honey bees 401238 1920 1024x683 - 6 Чињеница које можда нисте знали о меду и пчелама

5. ПЧЕЛЕ СУ МИЛИОНИМА ГОДИНА САКРИВАЛЕ МЕД

Пре око 130 милиона година први пут су се појавиле цветне биљке, а неколико милиона година касније, пчеле су почеле да производе мед, с једним фосилизованим саћем од око 3 милиона година. У међувремену, људи беру потпуно природно заслађивач хиљадама година. 

У Валенсији у Шпанији откривена је древна пећинска слика која приказује људску фигуру која уклања кошницу из кошнице, а могла је датирати још пре 15.000 година. 

6. ПЧЕЛЕ СУ ВИШЕФАЦЕТИРАНИ ИЗВОР ХРАНЕ 

Пчеле не праве само мед!. Медоносне пчеле производе широт асортиман различитих врста производа. Жути и црни зујећи инсекти пружају нам млеч, пчелињи восак, полен и другу занимљиву и егзотичну храну коју користе нутриционисти и блогери здравог начина живота.  Пчеларство Пејчић нуди све врсте органских производа од медоносних пчела за једноставну употребу и у лаком паковању које вам омогућава да имате природни мед кад год вам се приједе.

Да ли знате још једну изненађујућу чињеницу? Поделите то са нама и јавите нам у коментарима испод коју од ових 6 чињеница о пчелама нисте знали.


Објављено

у

од

Ознаке:

Comments

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *