apples 1008880 1920 - Јабуково сирће и мед

Јабуково сирће и мед

Оптимална доза јабуковог сирћета коју треба узети у току једног дана је раствор од 2 кашике сирћета у млакој води уз додатак две кашике меда.

fermented drink 950834 1920 705x1024 - Јабуково сирће и мед

Овај еликсир помаже код болести грла, код неуредне пробаве, слабе циркулације и размене материја у организму. Препоручује се и код болести срца, бубрега и крвних судова. Према неким изворима, добро се показао у повећању плодности – као код људи тако и код животиња, и у лечењу ноћног мокрења код деце. Доказано је и да јабуково сирће снижава повишени крвни притисак и да је одличан савезник у очувању витке линије..

Да бисте направили јабуково сирће у домаћим условима, потребне су вам, пре свега, добре, здраве и непрскане јабуке. Уколико имате могућности да правите сирће од дивљих, самониклих врста, утолико боље. Одаберите најпре потпуно здраве плодове, а затим их уситните заједно са семеном. 
Да би направили јабуково сирће потребне су нам само јабуке (уколико је могуће дивље) и шећер. На 10 килограма јабука довољно је свега 50 до 100 грама шећера а уколико су јабуке баш слатке онда шећер није ни потребан.
Јабучну пулпу (уситњено „месо“ јабуке) заједно са соком који су испустиле током млевења или сецкања, ставите у одговарајуће судове, као што су стаклене тегле, пластичне посуде или бурад. По потреби се може додати мало воде и шећера, уколико се сирће прави од недовољно сочних и слатких врста. Посуда се повезује вишеслојном газом и оставља и оставља на месту где температура не пада испод 18 степени и не прелази 25 степени. Ферментација траје око 25 до 30 дана, на сунцу нешто краће.

После завршеног процеса сирће се пажљиво процеди и разлива у чисте боце. Боја треба да му је светло жута и без талога. Када се запази да је ферментација готова и да је сирће довољно кисело, све процедити најпре кроз ређе, а затим и кроз гушће сито, а на крају и кроз вишеслојну газу, да би се добила бистра течност. Сирће сипати у боце, херметички затворити и чувати на хладном и мрачном месту.

После завршеног процеса, сирће се пажљиво процеди и разлива у чисте боце. Боја треба да му је светложута и без талога. Чува се на хладном и тамном месту, а рок употребе му је практично неограничен.
Сирће је одличан извор витамина Б и Д, калцијума, гвожђа, флуора, магнезијума, мангана, фосфора, силицијума и сумпора. Оно такође садржи корисне ензиме и главне аминокиселине. Својом киселошћу, сирће побољшава апсорпцију гвожђа и калцијума, два минерала који женама обично недостају.

Овај рецепт су са нама поделиле наше колеге пчелари из Удружења пчелара Рашка


Објављено

у

од

Ознаке:

Comments

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *