Prirodni Pčelinji Proizvodi

Med nastaje kada pčele medarice sakupljaju cvetni nektar i skladište ga u saću. 

Sastav meda zavisi od prirode nektara i vrste cvetova iz kojih ga pčele izvlače. Međutim treba znati da prinos zavisi i od vremena, podnevlja i lokacije bilja.

Još u dalekoj prošlosti stari narodi otkrili su lekovitost meda o čemu postoje nepobitni dokazi. Veliki broj starogrčkih filozofa i mudraca verovao je da med podkrepljuje zdravlje, produžava život i održava snagu duha i tela. Med ne predstavlja samo hranu već i lek pa je kao takav prisutan i u svetskoj farmaciji. Iz tih razloga med je preporučljiv kako za bolesne tako i za zdrave osobe, a naročito za decu.

Preporučljive dnevne doze su od 60-100g za odrasle a do 50g za decu. Smatra se da je med najbolje uzimati 3-4 puta dnevno sa vodom, počev od jutra pola sata pre jela. Med se može koristiti i u kombinaciji sa drugim pčelinjim proizvodima (polen, perga, propolis, Matični mleč i dr.), sa voćem i povrćem a i kao dodatak raznih kremova i kolača.

Čuvanje meda je veoma važno jer je on jako hidroskopan. Zbog toga se pakuje i čuva u prohromsku ambalažu a prostorija mora biti suva i provetrena bez vlage

Med sa Stare Planine

Pravi, prirodni med vam može biti od velike koristi kod bilo koje boljke.

Livadski Med

Livadski med jača organizam i povećava zaštitne i imune mehanizme. Pokazuje dobro dejstvo kod oboljenja disajnih puteva, gnojnih rana, i ginekoloških oboljenja.

Bagremov Med

Bagremov med se preporučuje kod stomačno-crevnih oboljenja, smetnji u varenju, oboljenja jetre i bubrega, a deluje i umirujuće na organizam.

Šumski Med

Šumski med se posebno preporučuje kao dodatak ishrani tokom lečenja od anemije. Zbog svog specifičnog sastava ovaj med efikasno poboljšava rad jetre i bubrega.

Med sa Saćem

Saće u medu je izuzetno korisno za sluzokožu disajnih organa. Utiče povoljno na regeneraciju plućnog tkiva, te se preporučuje pušačima.